Jacco Wallinga, hoofd van de afdeling Modellering Infectieziekten bij de RIVM, zei zaterdag bij het NRC dat “dit virus misschien nooit echt mild zou worden”. Wel wordt door verschillende experts de vergelijking gemaakt met het feit dat dit bij andere luchtwegvirussen ook altijd het geval is geweest. De nadruk wordt echter gelegd op de conclusie dat maatregelen misschien wel van voortdurende aard zullen zijn. Uit de normale eigenschappen van dit soort luchtwegvirussen worden geen conclusies getrokken.
Het wordt steeds waarschijnlijker geacht dat corona, net als andere luchtwegvirussen, onder ons zal blijven.
Arts-microbioloog Jean-Luc Murk vertelt dat we nog nooit een luchtwegvirus kwijtgeraakt. Maar het RIVM haalt hieruit de conclusie naar voren dat “voorzieningen waarvan we nu nog aannemen dat ze tijdelijk zijn een permanent karakter zullen krijgen: testen, screenen, vaccineren, en corona leefregels.” Voor kwetsbare, zwakkere groepen wordt door Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het ErasmusMC in Rotterdam, gepleit dat voor de zomer deze totale doelgroep gevaccineerd moet zijn.
Misschien niet in de ontregelende vorm van dit moment, maar wel als endemische ziekte die – net als de griep – geregeld venijnig de kop kan opsteken
Aan de ene kant wordt het coronavirus dus gelijk getrokken aan de normale eigenschappen van een luchtwegvirus, maar aan de andere kant wordt de graviteit van het coronavirus zo zwaar gemaakt op basis van o.a. “verschillende varianten” en de mate waarin dit virus fataal kan zijn, dat dit volgens het RIVM de coronamaatregelen zou moeten kunnen onderbouwen. Op basis hiervan wordt gesuggereerd dat de coronaregels, testprotocollen en vaccinatieprogramma’s een permanente vorm zouden moeten aannemen.
Bron:
Volkskrant
NRC