Een stikstofkaart van Windy die rondgaat op social media, laat een totaal ander beeld van het stikstofgehalte in de lucht zien dan volgens de kaart met stikstofuitstoot van NTO het geval zou moeten zijn.
Om te beginnen zit er een verschil tussen ‘stikstofuitstoot’ en ‘stikstofgehalte’ in de lucht. Er is dan dan ook al een factchecker hierover om het delen van de screenshot van Windy teniet te doen. Let dus op met het delen van artikelen hierover, want dat kan je een ban opleveren. De factchecker legt (terecht) uit dat er meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van stikstof in de lucht. Het grootste gedeelte komt door de uitstoot van ammoniak. Het meten van stikstof is dus niet zo eenvoudig als het volgen van een kaartje op Windy.
Echter, zetten wij toch nog onze vraagtekens bij de stikstofbron die uit het kanaal lijkt te komen en de stikstof met de wind mee over het Kanaal en Nederland verspreid, zoals je op bovenstaand plaatje kunt zien. Daarnaast, zou een te hoog stikstofgehalte, zoals de regering beweert, alsnog te zien moeten zijn. Immers zorgt een te hoog stikstofuitstoot voor een te hoog stikstofgehalte in de lucht en zou dat, uiteindelijk, wel zichtbaar moeten zijn op Windy. In tegenstelling tot dit laat Windy echter een mooi blauw Nederland zien, net zoals de rest van Europa, op wat stedelijke gebieden na en de mysterieuze stikstofbron uit het kanaal.
De Factchecker heeft ons dus nog niet overtuigd.
Bron: Windy
Blijf betrokken, blijf wakker, volg LNN. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief
Steun LNN en word lid of doneer. Zo help je ons om het tegengeluid te blijven verspreiden
Disclaimer: In de conspiracyhoek biedt LNN ruimte om (nog) niet bewezen theorieën kenbaar te maken om het zelf nadenken en onderzoeken te stimuleren. LNNmedia biedt een platform om de vrijheid van meningsuiting te ondersteunen.