Van vrijdag 4 februari tot en met 20 februari 2022 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Beijing, China. In de aanloop naar dit internationale sportevenement zijn er wereldwijd vele noodkreten die roepen om een boycot. Een machtsstrijd lijkt gaande binnen de Chinese Communistische Partij (CCP) en met de Winterspelen kan imperiaal leider Xi Jinping aan zijn land laten zien hoe goed hij het doet. De ‘Interparlementaire Alliantie voor China’ (IPAC) deed een oproep aan nationale regeringen met een dringend verzoek tot diplomatieke boycot omtrent de schendingen van mensenrechten in China.
In China is de CCP aan de macht met, vanaf 2013, als autocratisch leider Xi Jinping. Wanneer Xi Jinping de aanstaande verkiezingen in de herfst van 2022 wint, stelt hij zijn derde termijn als leider veilig en is zijn aanstelling als dictator voor het leven van de CCP grotendeels beklonken. Meer dan genoeg reden voor leider Xi om zijn land China een boost in moraal te geven door de Olympische Winterspelen te organiseren en aan zijn volk te laten zien hoe goed Xi presteert.
Xi Jinping is namelijk druk bezig om de geschiedenis van China naar zijn hand te zetten door geschiedkundigen te laten opschrijven dat Xi de redder is van de Chinese Communistische Partij. Mao Zedong was best wel goed, maar Mao heeft, volgens de geschiedenis van Xi, wel wat dingen verpest tijdens de culturele revolutie. Dao Xenping, die na Mao de leider werd van de CCP, kreeg de boel op de rails met het programma ‘hervorming en openen’. Nu het tijdperk van hervormen en openen erop zit, is het aan Xi om China naar ware grootheid te leiden. Met Xi’s plan, voor het eerst geïntroduceerd in 2017, genaamd “Xi Jinping’s thought on socialism with Chinese characteristics for a new era”, probeert Xi zijn gedachtengoed te delen met zijn volk en de wereld. Het plan van Xi werd door de staatsomroep in China gepropagandeerd, maar er is binnen China veel kritiek op het plan.
Collectief leiderschap onder ‘hervormen en openen’ is veranderd in het tijdperk van Xi naar begrijpelijk leiderschap. Onder hervormen en openen hadden alle leden van het politbureau van de CCP evenveel invloed. In het politbureau van de CCP zitten 25 prominente leden van de CCP die toezicht houden op de partij. Met de hervorming die Xi Jinping naar zichzelf wil toe trekken wordt hij de machtigste man in het politbureau van de CCP. De hervorming van het politbureau van de CCP probeert Xi door te voeren middels een subcommissie met de naam Central Comprehensively Deepening Reforms Commission. Naast deze hervorming zijn er nog talloze andere hervormingen die Xi doordrukt, waaronder de weg vrijmaken om dictator voor het leven te worden.
Op 9 december 2021 verscheen een artikel op ‘People’s Daily Online’, de grootste staatswebsite voor nieuws, met de titel ‘Reform and opening up is a great awakening on the party’. Het stuk kwam van Qu Qingshan, een propagandaschrijver gelieerd aan een voorganger van Xi, Jiang Zemin. In het artikel van 4000 woorden wordt gesproken over alle vooruitgang die China heeft geboekt onder het programma ‘hervorming en openen’ tijdens het leiderschap van Deng Xiaoping, Jiang Zemin en Hu Jintao. De naam van Xi Jinping wordt in het stuk geen één keer genoemd, wat opvallend is. Dit kan een teken zijn dat het beleid van Xi Jinping extreem onder druk staat. Echter bericht de website Sinoinsider dat het artikel van Qu Qingshan de aanzet is om de weg te plaveien voor politieke vervolging van de Jiang Zemin-factie binnen de CCP door Xi Jinping om de aanstelling tot dictator voor het leven veilig te stellen.
In 2008 organiseerde de CCP in Beijing de Olympische Zomerspelen en toen was er een kleine oproep om de Spelen te boycotten. De reden hiervoor was de annexatie door China van Tibet en de daarmee gepaard gaande schending van mensenrechten. Echter, is het destijds nooit tot een boycot gekomen. Nu de Olympische Winterspelen in Beijing veertien jaar later georganiseerd worden is er nog weinig geleerd van toen. De schendingen van mensenrechten in China zijn in de tussentijd toegenomen, desondanks mag China nu opnieuw de Olympische Spelen organiseren. Waarom dat mag, is de vraag die gesteld kan worden.
Zo wordt de Oeigoerse bevolking in de Chinese provincie Xinjiang vanaf 2017 in kampen geplaatst. Dr. Adrian Zenz bericht hier veelvuldig over en is Senior Fellow in China Studies bij de ‘Victims of Communism Memorial Foundation, Washington, D.C.’. De focus van het onderzoek van Zenz ligt op het etnische beleid van China, annexatie van Tibet, Beijing’s interneringscampagne in Xinjiang en de binnenlandse veiligheidsbudgetten van China. Dr. Zenz is de auteur van ‘Tibetanness under Threat’ en co-editor van ‘Mapping Amdo: Dynamics of Change.’ Hij heeft een leidende rol gespeeld in de analyse van gelekte Chinese overheidsdocumenten, waaronder de ‘China Cables’ en de ‘Karakax-lijst’. Dr. Zenz is adviseur aan de Interparlementaire Alliantie voor China (IPAC), en levert regelmatig bijdragen aan de internationale media.
De Interparlementaire Alliantie voor China (IPAC), een partij overschrijdend netwerk van zo’n 200 internationale wetgevers, heeft parlementaire actie geleid in meer dan 10 landen waarin wordt opgeroepen tot een diplomatieke boycot van de Spelen als reactie op de schendingen van mensenrechten door de Chinese regering in de Oeigoerse regio en Hongkong.
Prominente ondertekenaars van de brieven zijn, onder meer, leden van het Europees Parlement Miriam Lexmann en Reinhard Bütikofer. Beiden zijn onderworpen aan sancties van de Chinese overheid voor hun pleidooi voor Oeigoerse mensenrechten; Franse senator André Gattolin; Canadees parlementslid Garnett Genuis en voormalig Tsjechische presidentskandidaat Pavel Fischer. Inmiddels is de brief om de Winterspelen diplomatiek te boycotten door 45 Westerse politici ondertekend.
De acties volgen op succesvolle campagnes van IPAC-leden in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Litouwen, die de afgelopen twee maanden allemaal een diplomatieke boycot van de Spelen in Peking hebben aangekondigd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt tegenover het kabinetsbesluit om geen officiële regeringsdelegatie af te vaardigen naar de Olympische Winterspelen in Beijing in verband met de strenge coronamaatregelen. Door de maatregelen zou er geen mogelijkheid zijn om met het bedrijfsleven, politieke middenveld en machtsbekleders het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over de mensenrechtensituatie in China.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet tegenover de BBC in december 2021 weten geen rol te spelen bij het tot stand brengen van politieke verandering. “Wanneer we de Spelen aan een land toekennen, doen we dat niet als een indicatie dat we de politieke doelstellingen van dat land steunen”, aldus het IOC. Het IOC weigerde echter te praten met de organisatie ‘Coalition to End Forced Uyghur Labor’ om de zorgen over de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in de provincie Xinjiang aan te horen. Saillant detail: Henry Kissinger is erelid van het IOC. Onze koning Willem Alexander, die in het IOC zit, zegt niet naar de Spelen af te reizen in verband met corona.
Naast de serieuze schendingen van de mensenrechten met betrekking tot de Oeigoeren in Xinjiang lopen de sporters ook een gevaar. Zo berichtte de New York Times op 18 januari 2022 over een onderzoek uitgevoerd door CitizenLab, een sociale onderneming van de Verenigde Naties. Het onderzoek gaat over een app genaamd MY2022 welke is ontworpen om de coronatestbewijzen, reisinformatie en persoonlijke data van sporters te registreren. De app faalt compleet om de privacygevoelige data te versleutelen.
Xi Jinping was op 17 januari 2022 te gast bij het World Economic Forum van Klaus Schwab, waar hij een speech hield. Schwab feliciteerde Xi persoonlijk, voorafgaand aan de speech, op de significante economische en sociale vooruitgangen die de communistische leider heeft geboekt. De voorman van het World Economic Forum noemde de prestaties van Xi Jinping historisch om van China een gematigde, welvarende samenleving te maken in alle aspecten. Xi opent zijn speech hoe we de pandemie moeten verslaan en hoe we de post-COVID wereld moeten bouwen. Een voorbeeld welke Xi geeft in zijn speech is dat we wereldwijd de handen in elkaar moeten slaan om samen de pandemie te verslaan. Kortom, pleit Xi bij het WEF voor zijn globalistische vrienden voor meer internationale samenwerking op het gebied van de bestrijding van de pandemie en klimaatverandering.
Met de Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen in Beijing wordt het dictatoriale en mensenrechten schendende beleid van de CCP gerechtvaardigd. Tevens is onzeker of de veiligheid en privacy van de sporters wel gewaarborgd kan worden middels de MY2022 app voor de Olympische sporters en fans. Een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen is een eerste stap, maar de beweegreden hiervoor laat te wensen over. Aangezien de Olympische Spelen van 2008 niet geboycot zijn, is het nu 14 jaar later nog urgenter dat we een signaal afgeven naar de grootste communistische staat van de wereld.
Bronnen:
NYT – China’s Xi Jinping Remakes The Communist Party’s History In His Image
NYT – China’s Olympic App Security
Sinoinsider – Analyzing Anti Xi Messaging In The Post Sixth Plenum Party
Wikipedia – Central Comprehensively Deepening Reforms Commission
IPAC – MP’s pile pressure on EU, Canada to stage a diplomatic boycot of Beijing Games
Deutsche Welle – Leaked Documents link Top Chinese Leaders to Crackdown on Uyghurs
Bloomberg – China’s Xi vows to tackle risks as pivotal political year begins
BBC – How much does a diplomatic boycott of Beijing 2022 matter?
Reuters – China’s Cyberspace Regulator Require Security Review Apps That Influence Public
Boycot zal voor zulke dictators geen enkel effect sorteren.
Het gaat echter wel over de ruggen van duizenden sporters!