De EU heeft toestemming gegeven om vanaf 25 Januari 2023 insecten (krekels van eigen bodem) toe te voegen aan bakkerijproducten, pasta en andere halffabricaten “voor de algemene bevolking”.
Er is een grote kans dat mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, weekdieren en huisstofmijt ook allergische reacties krijgen bij het consumeren van producten met toegevoegde huiskrekels.
Mensen moeten dus zelf uitzoeken dat “Acheta domesticus” Latijn is voor huiskrekel die tot poeder is vermalen en op eigen verantwoordelijkheid nagaan of zij er een allergische reactie op kunnen krijgen.
Eerder werden al de treksprinkhaan en de gele meelworm in de voedselstroom toegelaten.
* acheta domesticus = huiskrekel
* gryllodes sigillatus = gedroogde bandkrekel
* locusta migratoria = treksprinkhaan
* tenebrio molitor = (gedroogde) meelworm
* alphitobius diaperinus = hele en gemalen larven van de buffalokever (kleine meelworm)
Deze gefokte diertjes mogen vanaf januari 2023 in ons voedsel worden verwerkt, zoals meel, brood, koekjes, soep, saus, pasta, pizza, nepvlees en snacks. Gewoon overal in dus. Verantwoordelijk voor de autorisatie:
Ursula von der Leyen. Of zij zelf krekels eet is niet bekend.
Sligro is er al vroeg bij, surprise sinaasappellolly’s met krekel, meelworm of sprinkhaan…
Geleedpotigen waaronder insecten, kreeftachtigen e.d. dragen een stofje met zich mee dat Chitine wordt genoemd en schadelijk, zelf giftig, is, of op z’n minst kan zijn, en derhalve niet geschikt voor menselijk consumptie. Niet verwonderlijk, chitine lijkt veel op cellulose, een hoofdbestanddeel van planten waardoor bepaalde plantensoorten -eveneens- niet geschikt zijn voor menselijk consumptie (tenzij bewerkt).
achtergrondinformatie:
Chitine en Cellulose vallen beide onder de biopolymeren https://nl.wikipedia.org/wiki/Chitine
“Koning Willem Alexander opent meest geavanceerde insectenkwekerij van de wereld in Bergen op Zoom”
Geef mijn portie aan fikkie
Hier gaan ongetwijfeld e-nummers voor komen.. weet iemand waar je die lijst kunt vinden toevallig?
Gewoon op wikipedia. Toch zal dit lastig worden om het in een categorie te plaatsen. Het meest voor de hand liggende is e920 tot e928 , de meelverbeteraars.
Nou, ondanks het feit dat ik nauwelijks vlees eet, zal ik er nu weer maar aan beginnen, er zitten namelijk geen insecten in een biefstuk o kipfilet, pasta s en brood schrap ik van ellende maar.
Er zijn een groot aantal gezondheidsrisico’s en nadelen van het eten van gekweekte insecten, waaronder:
* In insecten zit de stof chitine, die een beetje giftig is en niet door onze darmen kan worden verwerkt. Chitine is een harde polysacharide (polymeer) in het skelet en de schilden van insecten. Van Chitine is bewezen dat het onder andere kanker kan veroorzaken en verergeren!
* Mensen die een schaal- of schelpdierenallergie hebben of allergisch zijn voor huismijt, zijn soms ook allergisch voor insecten. Mensen die hier last van hebben en niet van dit risico op de hoogte zijn, kunnen vervelende symptomen of zelfs een allergische shock of -aanval krijgen.
* De meeste gekweekte insecten zijn genetisch gemanipuleerd en worden gevoed met inferieur voedsel (hoe goedkoper hoe beter) waar hormoonverstoorders en gifstoffen in kunnen zitten.
* Door intensieve kweek kunnen dezelfde problemen ontstaan als bij intensieve veehouderij: zoals ziekten en mestoverschot. Mogelijk kunnen ze nieuwe onbekende ziekten met zich mee brengen.
* Er zit in sommige soorten insecten meer cholesterol dan in vlees, omdat het grotendeels orgaanvlees is.
* Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste insecten parasieten met zich meedragen en na het verwerken tot humane voeding deze parasieten op mensen en dieren kunnen overbrengen. Deze parasieten vormen een serieuze bedreiging voor zowel mensen. De gastheer wordt geïnfecteerd door de opname van oöcyten, en de infectie uit zich voornamelijk in gastro-intestinale symptomen (waterige diarree). Daarnaast kunnen de parasieten diverse ziekten en chronische gezondheidsklachten veroorzaken.
* In verwerkte insecten zitten tannines, die onoplosbare complexen vormen met eiwitten en hun biologische beschikbaarheid verminderen.
* In insecten zitten ook fytaten en oxalaten, die de opname van mineralen als calcium, zink, mangaan, ijzer en magnesium verminderen. Daarnaast verstoren saponinen de vertering van eiwitten, verminderen zij de absorptie van vitaminen en mineralen en worden zij in verband gebracht met hypoglykemie (een te laag bloedglucosegehalte).
* Alkaloïden, aanwezig in talrijke geleedpotigen, zijn boven een bepaalde dosis giftig voor de consument, en ook cryptotoxische insecten zijn riskant. Hun consumptie moet worden vermeden omdat zij steroïde hormonen bevatten zoals testosteron, dat in sommige kevers aanwezig is. Regelmatige consumptie van deze insecten kan leiden tot groeiachterstand, hypofertiliteit, vermannelijking bij vrouwen, oedeem, geelzucht en leverkanker, zo blijkt uit een studie.
* Krekelmeel zet mogelijk aan tot overconsumptie en overgewicht. Want 100 gram krekeleiwit is namelijk meer dan 500 Kcal.
Meer over de risico’s en nadelen van insecten eten, staan in dit artikel: https://she.health/wat-zijn-de-risicos-van-insecten-in-je-eten/