Ondanks alle weerstand op zowel politiek- als burgerniveau is vandaag op 23 januari 2021 een avondklok ingesteld. Dit houdt in dat men tussen 21:00 ‘savonds en 4:30 ‘sochtends niet in de open lucht mag bevinden op “het grondgebied van het Europees deel van Nederland”.
Dit gedeelte van de open lucht geldt niet voor grond wat bij de eigen woning hoort of in het woongedeelte van voertuig of vaartuig. Politieambtenaren, opsporingsambtenaren, brandweermedewerkers en ambulancemedewerkers zijn uitgezonderd van dit verbod om tijdens deze avondklok zich te begeven in de “open lucht”.
Voor medewerkers van openbaar vervoer, taxivervoer en personenvervoer via luchtvaart of scheepsvaart geldt dit verbod eveneens niet. Mensen die betrokken zijn bij internationaal vervoer van goederen over de weg, het spoor of het water hoeven zich ook niet aan deze maatregel te houden.
Ook geldt er een ontheffing wanneer we sprake is van een noodsituatie, een reis vanuit het buitenland, dak- en thuislozen zonder opvang, het individueel uitlaten van een aangelijnde hond of als men gearresteerd is.
Voor noodzakelijke beroepsmatige werkzaamheden mag men zich ook in de open buitenlucht begeven. Men dient dan een werkgeversverklaring bij zich te hebben waaruit de noodzaak blijkt, ZZP’ers die geen werkgever hebben dienen deze verklaring zelf te schrijven.
Ook bij noodzaak voor medische hulp voor zichzelf of een dier, hulpverlening aan een ander, reizen naar het buitenland, aanwezigheid bij een uitvaart, bijeenkomst van een rechterlijk ambtenaar, het aanwezig zijn bij een live programma, of het afleggen van een examen.
De regeling is van tijdelijke aard en eindigt op 10 februari 4:30 volgens de bekendmaking van dhr. Grappenhaus in de staatscourant.
Er is veel weerstand onder de bevolking die veel waarde hecht aan de rechten van de mens. Veel mensen zijn in staat van protest en verklaren deze vorm van vrijheidsbeperking, die zich eerder in wereldoorlog 2 heeft afgespeeld, onder geen enkele voorwaarde te kunnen accepteren.
Bron:
Staatscourant 2021