Op initiatief van jurist Sven Hulleman van Stichting RED heeft advocaat Simon van Zijll van FORSYTE Advocaten op 20 oktober 2020 namens 63 horecaondernemers een kort geding gevoerd tegen de Staat. In deze rechtszaak werd gevorderd dat de deuren van de horecaondernemers weer open mochten. Ondanks dat het OMT zelf had aangegeven dat de horeca nog niet dicht hoefde, had de Staat alsnog ervoor gekozen om de deuren te sluiten. Om deze reden hadden de horecaondernemers de handen ineengeslagen met voortrekker Michael Meeuwisse van ‘Bodega De Posthoorn’, om een kort geding te starten tegen de Minister van Volksgezondheid. Dit kort geding is afgewezen en hierdoor zijn de deuren nog steeds gesloten.
Het kort geding heeft veel media-aandacht gekregen en uiteindelijk hebben zich 195 horecaondernemingen bij het initiatief aangesloten. Uit een enquête van Metro Nieuws bleek dat 77% van de Nederlandse bevolking achter de horecaondernemers stond en de in het kort geding gevorderde opening steunde.
Tot nu toe hebben 193 horecaondernemers zich aangemeld. Betrokken juristen en advocaten willen ervoor zorgen dat “onevenredig hard geraakte ondernemers” gecompenseerd worden voor de schade die ze hebben opgelopen doordat ze hun zaak moesten sluiten vanwege de coronacrisis.
Een van de initiatiefnemers van de campagne is jurist Sven Hulleman. Hij zegt tegen Hart van Nederland dat ze nu actie moeten ondernemen. “Iedereen heeft tot nu toe allemaal het woord ‘hoop’ gehoord, maar een beetje realisme was nuttig geweest”, aldus Hulleman. “Hoe lang moet je jezelf nog in de schulden werken? We doen dit voor de mensen die zwaar in de problemen komen.”
Failliet
Een van die ondernemers is Kiki Giaxidis. Haar restaurant Zorba in Tilburg is technisch failliet, maar er is nog geen faillissement aangevraagd. Ze heeft zich aangemeld, omdat een rechtszaak haar laatste hoop is. Een schadecompensatie zou haar nog kunnen helpen om eventueel een doorstart te kunnen maken.
“De juristen die voor u in oktober het kort geding voerden met het verzoek of u na al uw inspanningen open kon blijven, kunnen juist vanwege de weigering van de rechter nu betogen dat u, door dicht te blijven, compensatie verdient. U en uw sector lijden het zwaarst onder de maatregelen terwijl u in 2020 alles deed om corona te bestrijden.
“Ik ben nog niet officieel failliet, maar ik zit aan de grond. Ik kan geen kant op”, zegt ze tegen Hart van Nederland. “Je krijgt een kruimeltje toegeworpen. Maar wij willen gewoon werken en omzet maken. Ik laat het er niet bij zitten.”
Flinke schadeposten
Horecaondernemers kunnen zich nog tot 15 maart aanmelden voor de rechtszaak. De gemiddelde schade per horecaondernemer die zich heeft aangesloten ligt tussen de 150.000 en 250.000 euro, valt te lezen op de website. “Met uitschieters tot ver boven de miljoen euro.”
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt dinsdag digitaal ook een petitie aan in de Tweede Kamer voor een snelle en veilige opening van de horeca. De petitie is inmiddels ruim 90.000 keer ondertekend. “Het moment is daar om perspectief te gaan bieden”, aldus Robèr Willemsen van KHN.
De gemiddelde schade per horecaondernemer die reeds bij de campagne heeft aangesloten ligt tussen de € 150.000,- en €250.000,- met uitschieters tot ver boven €1.000.000,-
Dus bent u een horecaondernemer, meldt u dan aan op de website www.horecaschadecompensatie.nl.”
Bronnen: