Een WHO-panel stelt dat het SARS-CoV-2-virus zijn oorsprong waarschijnlijk vindt in dieren, maar sluit niet langer uit dat het via een laboratorium op mensen is overgesprongen. China is woedend nu de WHO de lab leak-theorie nader wil onderzoeken.
De Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens (SAGO) is een panel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de oorsprong van infectieziekten onderzoekt. Vorige week publiceerde SAGO zijn eerste rapport, waarin het aanbevelingen doet voor studies die nodig zijn om de oorsprong van de coronapandemie beter te begrijpen.
Volgens de groep ‘is het belangrijk om alle wetenschappelijke gegevens in overweging te nemen om de mogelijkheid te evalueren dat SARS-CoV-2 via een ongeluk in een laborarium op mensen is overgesprongen’. Transparantie is daarbij belangrijk, omdat ‘belangrijke gegevens nog niet beschikbaar zijn voor een volledig begrip van hoe de coronapandemie begon’. “Er zou toegang moeten zijn tot alle laboratoriumactiviteiten (zowel in vitro als in vivo) met coronavirussen, met inbegrip van SARS-CoV-2-gerelateerde virussen of nauwe verwanten, en de aanpak van het laboratorium inzake de uitvoering en verbetering van de bioveiligheid en -beveiliging in het laboratorium,” zo stelt het rapport.
Het panel beveelt aan om verder onderzoek te doen in laboratoria waar met coronavirussen wordt gewerkt. Dit geldt voor laboratoria ‘in de nabijheid van de oorspronkelijke corona-uitbraak in Wuhan’, maar ook voor locaties ‘elders op de wereld waar nadien coronagevallen zijn geconstateerd van voor 2020’.
Ommekeer
Dit standpunt betekent een scherpe ommekeer ten opzichte van het eerste rapport van de WHO over de oorsprong van het virus uit maart 2021, waarin het stelde dat de lab leak-theorie ‘uiterst onwaarschijnlijk’ was. Deze positie werd in Nederland geëchood door Marion Koopmans, die begin 2021 met de WHO meereisde naar China om de oorsprong van het virus te onderzoeken.
Het nieuwe rapport vermeldt ook dat ongevallen in laboratoria in het verleden enkele uitbraken hadden veroorzaakt, zodat de theorie niet terzijde geschoven kan worden. “Alle hypotheses moeten op tafel blijven liggen totdat we bewijs hebben dat ons in staat stelt bepaalde hypotheses in of uit te sluiten,” zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO vorige week op een persconferentie.
Maar dit zal geen gemakkelijke taak zijn. Het rapport vermeldt in een voetnoot dat drie panelleden uit Rusland, Brazilië en China bezwaar maakten tegen de aanbevelingen en zeggen dat er ‘geen wetenschappelijk bewijs’ is om de vorige conclusie van de commissie van maart 2021 in twijfel te trekken.
China woedend
Het nieuwe rapport heeft wrevel gewekt bij de Chinese regering. Zhao Lijian, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei vrijdag dat de theorie een politiek gemotiveerde leugen was, gedreven door ‘anti-Chinese sentimenten’. “De lab leak-theorie is volledig gelogen door anti-Chinese krachten voor politieke doeleinden en heeft niets te maken met wetenschap,” aldus Zhao. “We hebben altijd steun verleend en deelgenomen aan onderzoek naar de oorsprong van het virus, maar we zijn fel gekant tegen elke vorm van politieke manipulatie.”
Omdat de WHO stelt dat er ook onderzoek gedaan moet worden naar laboratoria elders op de wereld, zou dat ‘onderzoek zich eerst moeten richten op zeer verdachte laboratoria, zoals die in Fort Detrick en de Universiteit van North Carolina in de VS,’ vindt Zhao. Deze verdachtmaking wordt door de VS afgedaan als ‘ongefundeerd en onwetenschappelijk’.
Bron: blckbx
Blijf betrokken, blijf wakker, volg LNN. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een Hoody