De eerste valt op 8 maart om
Binnen 48 uur zijn twee grote banken in de V.S. ingestort. Te beginnen met Silvergate op 8 maart 2023. Hiermee wordt een groot gat geslagen in de markt voor cryptocurrencies. Silvergate was de grootste bank met betrekking tot het beheren en vooral het omwisselen van crypto’s in dollars of andere valuta. Het omvallen deze bank zal hard aankomen in de crypto wereld en de bedrijven die hiervan afhankelijk zijn. In één klap is het grootste 24 uurs netwerkplatform ter wereld weggevallen voor de handel tussen cryptoplatforms onderling. Hiermee wordt het wereldwijd moeilijker om cryptomunten aan te schaffen of te verkopen. De ondergang van deze bank werd mede veroorzaakt door het eerdere instorten van zowel FTX Exchange en Alameda Research. Als gevolg van fraude door hun eigenaar Bankman-Fried. Beide bedrijven waren namelijk grote klanten van Silvergate.
De volgende valt binnen 48 uur daarna om.
Nog geen 48 uur later op 10 maart 2023 valt de volgende bank om. Ook dit is geen kleintje. De Silicon Valley Bank was een goede bekende van vrijwel alle Big Tech startups. Ze had, evenals Silvergate, gedurende de coronacrisis juist grote winst gemaakt. Met 174 miljard aan deposito’s leek er geen vuiltje aan de lucht voor deze bank. Totdat een paar bedrijven ineens grote bedragen van hun rekening opnamen. Inderhaast moest de bank met groot verlies aandelen verkopen om deze opnames te kunnen verwerken. Toen dit bekend werd bij andere rekeninghouders volgde er een ware bankrun waarbij deze bedrijven massaal hun geld wilden opnemen. De bank kon hieraan niet voldoen en binnen een dag was ze overgenomen door de FDIC (Federal Deposit Insurance Corp.). Rekeninghouders bij deze bank kunnen nu, als ze verzekerd zijn, $250.000 terugkrijgen. Dit werkt ongeveer het zelfde als de depositogarantie die we hier kennen.
Deze week begint de financiële sector met weer een bank minder
Op 12 maart 2023 komt de New Yorkse overheid met het bericht naar buiten dat ook de Signature bank is overgenomen door de DFS (Department of Financial Services). Dit is de derde V.S. bank die binnen een week omvalt. Ook de rekeninghouders van deze bank zullen bij FDIC moeten aankloppen om tot 250.000 dollar van hun tegoeden terug te krijgen.

Wat zijn nu de gevolgen hiervan?
Beide banken hadden een grote schare klanten, voornamelijk bedrijven die nu niet meer over hun geld kunnen beschikken en waarschijnlijk slechts een fractie hiervan in de toekomst terug kunnen krijgen. Zo ook het bedrijf Pharming gevestigd in Leiden, dat 45 miljoen dollar op haar rekeningen had staan bij twee vestigingen van deze bank. Dit is een kwart van hun liquide middelen. Voor andere bedrijven kan het gaan over hun volledige tegoed, waardoor deze bedrijven per direct niet meer aan hun betalingen kunnen voldoen. Het omvallen van deze banken kan leiden tot het omvallen van de bedrijven die bij deze banken rekeningen hadden, wat weer tot ontslagen leidt en een verdere neergang van de economische situatie in de westerse wereld.
In Nederlandse media is het stil
Anders dan een kort bericht over de impact voor het Leidse bedrijf Pharming is het in onze media oorverdovend stil over deze gebeurtenis, die schokgolven kan veroorzaken in de economie. Deze beide banken hebben een grotere invloed hebben op de huidige economische toestand dan het failliet van de Lehman Brothers Bank, wat het begin was van de financiële crisis in 2008. De eerste effecten zijn al merkbaar voor alle banken in de V.S. Hun aandelen zijn de afgelopen dagen met tenminste 5% gekelderd. De media in de V.S. doen naast uitgebreid verslag ook hun uiterste best om de mogelijke gevolgen te marginaliseren.
Vanuit Morgan Stanley kwam de uitspraak:
“We want to be very clear here,” they wrote. “We do not believe there is a liquidity crunch facing the banking industry.”
Wat feitelijk grootspraak is, aangezien geen enkele bank in staat is om al haar rekeninghouders uit te betalen indien zij hun tegoeden willen opnemen. Ze laten de angst zien die er in de sector heerst wanneer te veel rekeninghouders zijn die geen vertrouwen meer hebben in hun bank en hun tegoeden opvragen.
Termijneffecten
Het zal interessant zijn om te zien wat er op termijn gebeurt en welke bedrijven het meest last gaan krijgen. Ik voorzie een moeilijke tijd vooral voor bedrijven die hun verdienmodel op crypto’s hebben gebaseerd. Ook een aantal jonge bedrijven in de technische sector kunnen ernstig in de problemen komen.
Alternatieven zijn noodzakelijk
Voor iedereen is dit echter het signaal om te gaan kijken naar alternatieven voor het huidige instortende financiële systeem. Denk hierbij aan complementaire systemen, zoals bijvoorbeeld de Florijn, of compleet nieuwe systemen waarbij waardecreatie vooraf gaat aan de geldschepping zoals dit o.a. door Ad Broere wordt beschreven.
Hoe dan ook, het huidige financiële systeem staat op omvallen, het werd al lange tijd kunstmatig in leven gehouden. De gedoodverfde totalitaire opvolger CBDC is echter nog niet klaar om het te vervangen.
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief
Blijf betrokken, blijf wakker, volg LNN!