De huidige energie- en voedselschaarste is onderdeel van het Great Reset lockstep scenario. Terwijl Moldavië en Hongarije deze week de export van granen blokkeerden, doet de EU (nog) niets om haar burgers voor voedselschaarste te behoeden. In tegendeel, de oorlog wordt verder aangewakkerd en de voedselproductie niet uitgebreid. Een motie in de Tweede Kamer om met Poetin te onderhandelen werd afgestemd. Zowel Nederland als de EU lijken middels inflatie, logistieke perikelen en voedselschaarste bewust op een volgende crisis aan te sturen. En crises, zo hebben we de afgelopen twee jaar geleerd, legitimeren draconische maatregelen. Podcaster Ice Age Farmer stelt dat dit alles tot doel heeft de boeren te kunnen onteigenen. Zo ligt in Duitsland sinds 2016 een wet klaar die dit legitimeert dat de overheid landbouwgrond tijdens een voedselcrisis kan confisqueren.
De handel met Rusland is stopgezet. Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van granen. In 2019 zorgden zij voor 25% van de tarwe export, wereldwijd. Deze granenhandel is nu vrijwel letterlijk onder vuur komen te staan. Tezamen met de exportstop van Hongarije en Moldavië (geschat op ruim 40% van de wereldhandel in granen), dreigen landen als Egypte niet meer in hun behoefte te kunnen voorzien en zijn gejaagd op zoek naar andere leveranciers. Graanprijzen stijgen en er dreigt een groot voedseltekort.
‘Mechanisme’ voor paraatheid
In plaats van per land een exportverbod in te stellen op nationale landbouwproducten, stelden de EU-ministers van Landbouw, woensdag 2 maart, het ‘noodplan voor voedselvoorziening en voedselzekerheid in tijden van crises’ in werking. Dit plan werd eind 2021 goedgekeurd en valt onder de verantwoordelijkheid van het Europees mechanisme voor paraatheid en respons bij voedselzekerheidscrises (EFSCM). Centraal staat de samenwerking “tussen alle publieke en particuliere actoren in de voedselvoorzieningsketen” binnen de EU.
Het plan werd opgesteld om het hoofd te bieden aan de coronacrisis, maar wordt belangrijk geacht voor allerhande crisisscsenario’s, zoals extreme weersomstandigheden, geopolitieke verschuivingen, cyberaanvallen, plant- en dierziektes en tekorten op het gebied van bemesting, energie en mankracht. Het ‘mechanisme’ (EFSCM) wordt ondersteund door een groep deskundige actoren uit alle stadia van de voedselvoorzieningsketen, zowel vertegenwoordigers van de lidstaten als uit bepaalde niet-EU-landen, en “werkt op basis van een reglement van orde. De groep vergadert periodiek. In geval van crises komt de groep sneller en zo vaak als nodig bijeen.” Een soort OMT-constructie, lijkt het.
Noodplan zonder maatregelen
Hoewel dit noodplan is ingezet, verkondigde de Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) momenteel niet hoeft te worden aangepast en dat de EU zelf niet ernstig geraakt wordt door de voedselschaarste. Dat wil zeggen, op acht EU-buurlanden van Rusland na – de Baltische staten, Finland, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije – die samen een kennelijk te veronachtzamen 35% van de EU uitmaken. Aan het feit dat de voedselprijzen nu al aanzienlijk verhoogd zijn, ging hij eveneens voorbij. Wojciechowski stelde dat de handel met Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïne slechts 6% van de totale Europese handel bedroeg. Of hij daarmee de handel binnen de agrarische sector of de hele handelssector bedoelde, is niet duidelijk. Evenmin wat het ingestelde noodplan nu feitelijk inhoudt.
In navolging van Wojciechowski, bevestigde de Duitse minister van Landbouw op donderdag 3 maart, dat de ecologische voorwaarde om landbouwsubsidies te ontvangen – de eis dat minimaal 4% van het land voor natuurlijke begroeiing gereserveerd wordt of braakliggend moet zijn (CAP) – gehandhaafd blijft. Dat betekent dat, te midden van de groeiende voedselschaarste, 4% van alle landbouwgrond in Duitsland (maar waarschijnlijk geldt het voor de meeste EU-landen) onbenut blijft voor voedselproductie voor de eigen bevolking. Dit urgentie-negerende beleid staat in schril contrast met de overmatige voorzichtigheid die de EU en nationale regeringen twee jaar lang betrachtten met betrekking tot een onzichtbaar virus.
Onteigeningswet
De in 2016 door Duitsland opgestelde onteigeningswet, ‘Konzeption Ziviele Verteidigung’, is explicieter in het toekennen van onteigeningsrechten aan de overheid, dan de Nederlandse Onteigeningswet. Maar parallellen zijn er. Zeker nadat op 1 februari 2019, door toenmalig minister Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren, een wetsvoorstel voor de Omgevingswet werd ingediend en met 94 van de 150 stemmen werd aangenomen. De Raad van State noemde in haar advies als reden voor de wijziging, dat het onteigeningsrecht complex was en er binnen dat kader maar beperkte vereenvoudigingen aan te brengen waren. Omdat de onteigeningsprocedure van onroerende zaken erg afweek van die van die van het omgevingsrecht, werd daarom besloten een hele nieuwe onteigeningsregeling binnen het stelsel van de Omgevingswet op te nemen. De wijzigingen betreffen voornamelijk de toevoeging: “landinrichtingsactiviteiten”.
De wetswijziging heeft de “onderhandelingspositie en de regisserende rol” van de overheid op de grondmarkt versterkt alsook haar beheersing van de grondprijzen. De Raad van State stelt dat de positie van de ‘vervreemder’ is verbeterd. Met andere woorden, de overheid heeft bij onteigenings- of ‘landinrichtingsactiviteiten’ meer macht en minder plichten gekregen.
Beschermingsgebied als dieren-quarantainekamp
Op 18 februari 2022 is eveneens de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, nr. WJZ/22063719, “tot wijziging en intrekking van regelingen over beschermings- en bewakingszones vanwege hoogpathogene vogelgriep Ede, Biddinghuizen, Vuren, Zeewolde, Hierden, Hierden II en Hierden III” gewijzigd. De wijziging betreft het conformeren van de regeling aan artikel 43, zesde lid, van verordening (EU) nr. 2020/687 en het uitbreiden van de term ‘bewakingsgebied’ met ‘beschermingsgebied’. De verordening geldt zowel de landbouw als visserij.
Ook deze aanpassingen lijken te impliceren dat de EU en de overheid meer te zeggen krijgen over opslag en vervoer van en naar voedsel-genererende bedrijven, ten tijde van een noodtoestand. Vogelgriep lijkt bovendien op Covid-19, in die zin dat de ziekte voortdurend gemonitord wordt, het nooit onder controle is en drastische beperkingen en ruimingen te pas en te onpas kunnen worden opgelegd.
Kakafonie aan catastrofes
Uit al deze voorbereidingen valt af te leiden hoe de Great Resetters de komende tijd een toenemende voedselschaarste en wellicht hongersnood kunnen genereren. Door de astronomische energieprijzen heeft de Nederlandse tuinbouw het nu al moeilijk. Ice Age Farmer voorspelt dat op deze wijze een koppeling van voedsel aan een CO2-budget gerealiseerd kan worden. Wellicht worden voedsel en goederen vervolgens (blijvend?) gerantsoeneerd. Door paniek te zaaien met nieuwe virusvarianten of pandemieën kan opnieuw een tekort aan boerenknechten en logistieke medewerkers gecreëerd worden. Vee en vissen kunnen van alles oplopen waardoor ze niet meer geconsumeerd mogen worden. Geopolitieke verschuivingen vinden inmiddels al plaats. Het wachten is nu op cyber aanvallen of minder virtueel geschut.
Gare rapen
Het is van het grootste belang dat we onze boeren, vissers en tuinders steunen en zo snel mogelijk uit de NAVO en de EU stappen. Intussen zullen we ons moeten voorbereiden op een paar magere jaren. Met een beetje geluk beleven we een culinaire herontdekkingsreis langs Hollandse en seizoensgebonden stamppotten. Zit het tegen, dan trekken we weer soep van leren schoenzolen. Maar als we de zee de baas kunnen, dan komen we uiteindelijk ook uit deze rampspoed. Een EU ‘mechanisme’ hebben we in ieder geval niet nodig; we kunnen uitstekend onze zijn eigen boontjes doppen.
Bronnen:
Ice Age Farmer: https://www.iceagefarmer.com/2022/03/04/brace-for-rationing-food-crisis-escalates-eu-farmers-furious/
Noodplan voedselcrisis: https://www.europa-nu.nl/id/vlnuhgeo77v8/nieuws/commissie_keurt_noodplan_voor?ctx=vga2czkjmkzj&start_tab0=7
Wetsvoorstel Omgevingswet: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2019Z01958&dossier=35133
Verordening (EU) 2020/687: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R0687
Laatste stand vogelgriep: https://www.avined.nl/nieuws/stand-van-zaken-vogelgriep-21-02-2022
GLB: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/03/02/wojciechowski-herziening-eu-landbouwbeleid-niet-nodig