Op 28 februari 2021 gaf Polen aan dat het land niet zal meewerken aan de censuur die Facebook uitrolt over het platform. Inmiddels is Polen begonnen met procederen tegen de Big Tech bedrijven, die al maanden bezig zijn de vrijheid van meningsuiting online in te dammen.
Polen beschuldigt de Tech-giganten van het aanvallen van conservatieve, christelijke en traditionele waarden. Volgens de minister van Justitie, Sebastian Kaleta, is het duidelijk dat hier wordt gedoeld op het verwijderen van inhoud voor politieke beweegredenen en hiervoor wordt het Hate-Speech Protocol misbruikt.
Met een nieuwe wetgeving wordt hier een stokje voor gestoken en geen enkel platform mag nog tornen aan de vrijheid van meningsuiting of aan de profielen van gebruikers, wanneer deze niet in strijd zijn met de Poolse wetten. Dit zal worden gehandhaafd door een nieuwe commissie, die boetes gaat uitdelen aan Big Tech. Die boetes kunnen wel oplopen tot 13,5 miljoen euro.
Polen heeft naast 45 jaar communistische onderdrukking nog veel meer ellende en bezetting meegemaakt en hierdoor is het land nog altijd gevoelig en voorzichtig. Dat Polen nu een grens trekt en een standpunt inneemt, getuigt dat het land heeft geleerd van het verleden en dat het zich niet zo snel weer zal laten onderdrukken.
“Het is niet de rol van Big Tech om te bepalen wat legaal is of niet”, zegt Kaleta. Vrijheid van meningsuiting is niet iets waar anonieme moderators over mogen beslissen. Hij voegde eraan toe dat het verwijderen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump van sociale media platforms, slechts een ander voorbeeld is van het bereik van Big Tech. Hiermee wordt een gevaarlijke traditie geschept.
De coronamaatregelen in Polen zijn afgelopen februari versoepeld. Vanaf 1 februari zijn winkelcentra, musea en kunstgalerijen geopend en vanaf 12 februari mogen ook bioscopen, theaters en opera’s met 50% capaciteit draaien. Sportclubs en velden, zwembaden, speeltuinen en skigebieden mogen zonder restricties open. Hotels draaien op de helft van hun capaciteit. Restaurants en sportscholen blijven wel nog langer dicht. Voor ouderen en kwetsbaren zijn er dagelijks tussen 10 en 12 speciale winkelmogelijkheden.
Bron: nooit.nl