Het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) en de Open State Foundation (OSF) concludeert, op basis van recent eigen en vergelijkend onderzoek van voorgaande jaren, dat de afhandeling voor het opvragen van informatie steeds langzamer verloopt. Hoewel de wettelijke termijn voor een afhandeling van een WOB verzoek twee maanden is, doen ministeries er nu doorgaans meer dan 5 maanden over.
Het IMI en de OSF houden zich bezig met transparantie bij de overheid. De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat kwamen als slechtste naar voren op het gebied van behandeltijd. Wiemers, directeur van OSF zegt hierop: “Deze conclusies schreeuwen om een drastische cultuurverandering” en “Politici en ambtenaren moeten een Wob-verzoek als een compliment zien; niet als corvee. Vertrouwen win je terug met vertrouwen.”.
Wanneer de overheid een WOB verzoek niet op tijd afhandelt, kunnen burgers of journalisten hiervoor een dwangsom op laten leggen. Burgers hebben hier recht op als de overheid niet op tijd beslist. Een besluit kan ook via de rechter worden afgedwongen. De overheid moet namelijk binnen de wettelijke beslistermijn van twee maanden een beslissing nemen over de aanvraag van de burger of journalist.
Bronnen:
Rijksoverheid
TW News