Werkgeversorganisaties pleiten voor de terugkeer van het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist van het kabinet, ‘als laatste redmiddel om lockdowns te voorkomen’.
Nadat de Eerste Kamer in mei een vijfde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 verwierp, kondigde de regering aan om na de zomer permanente wetgeving in te voeren. Deze nieuwe coronawet wordt onderdeel van de Wet publieke gezondheid en bevat maatregelen als afstand houden, regels rond mondkapjes en quarantaine en beperking van evenementen.
Vanwege politieke weerstand is het coronatoegangsbewijs (CTB) echter niet meegenomen in de nieuwe wet. Tegenover het AD verklaarden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland woensdag echter dat zij het CTB graag weer terugzien in de gereedschapskist van het kabinet.
‘Lockdown voorkomen’
Werkgevers zijn kritisch op het ontbreken van het CTB in de nieuwe wet. “We zien liever dat de coronapas helemaal niet hoeft te worden ingezet, maar als bedrijven anders dicht zouden gaan, dan kan het coronatoegangsbewijs een laatste redmiddel zijn,” aldus een woordvoerder namens VNO-NCW en MKB Nederland.
“Het belangrijkste is dat we nieuwe lockdowns voorkomen en de samenleving en economie openhouden,” voegde de woordvoerder eraan toe. “Daarom is het van groot belang dat alle mogelijke middelen beschikbaar zijn voor het worstcasescenario. De wet regelt alleen de juridische basis, de daadwerkelijke inzet vraagt apart een beslissing.” Ook de cultuursector ziet vanaf de herfst weer een rol weggelegd voor het CTB.
Wetsvoorstel zwaar bekritiseerd
Maandag leverden onder meer burgemeesters en gemeenten in Trouw forse kritiek op de nieuwe coronawet. Het wetsvoorstel is volgens hen haastig in elkaar gedraaid en het zou ontbreken aan een fundamentele discussie en onderbouwing van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van burgemeesters en voorzitters van de veiligheidsregio’s. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) adviseert het wetsvoorstel niet in te dienen, omdat nog helemaal niet duidelijk is welke maatregelen überhaupt hebben gewerkt.
In juni maakte de Vierde Golf – ‘een collectief van politiek ontheemden uit verschillende linkse politieke bewegingen, die zich inzet voor een crisisbestendige democratie’ – al gehakt van de nieuwe wet. Zij wezen onder andere op het rapport dat de TU Delft in januari opstelde en waaruit blijkt dat het CTB niet effectief is in de bestrijding van het virus. Ook vinden zij het principieel onjuist dat ‘iedereen “die zich buiten een woning ophoudt” een veilige afstand tot andere personen moet houden, ongeacht of er wel of niet een epidemie is’.
Het wetsvoorstel ligt nu ter beoordeling bij de Raad van State (RvS), die later deze maand een advies zal geven. Het is dan aan het kabinet om de kritiek van de RvS al dan niet te verwerken in het definitieve wetsvoorstel. Dit moet vervolgens ingediend worden ter goedkeuring van de beide Kamers.
In juli maakte blckbx een blckcheck over een eventuele terugkeer van het CTB in de herfst.
Bron: Blckbx
Blijf betrokken, blijf wakker, volg LNN. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief
Steun LNN en word lid of doneer. Zo help je ons om het tegengeluid te blijven verspreiden
Geen ene optie weg met deze farma discrimitie Was toch racisme OF GAAN WE BACK NAAR EEN VERDEELHEIDSMACHAPEI
Discriminatie is t enige middel dat overheid hanteert om te kunnen blijven regeren, verdeel en heers?