Lockdown voor het algemeen belang? De verwoestende rimpeleffecten van de Covid-19-crisis.
Auteur: C. Schippers
9 september 2020
Naarmate de crisis rond Covid-19 zich ontwikkelt, wordt het duidelijk dat er tal van negatieve bijwerkingen zijn van de lockdown-strategieën die door veel landen worden geïmplementeerd.
Momenteel komt er meer bewijs beschikbaar dat de lockdowns mogelijk meer negatieve dan positieve effecten hebben. Veel maatregelen die in een lockdown worden genomen om het menselijk leven te beschermen, kunnen bijvoorbeeld het immuunsysteem en het doel van het leven in gevaar brengen, vooral van kwetsbare groepen. Dit leidt tot de paradoxale situatie waarin het immuunsysteem en de fysieke en mentale gezondheid van veel mensen in gevaar worden gebracht, ook van degenen die we willen beschermen.
Ook wordt verwacht dat honderden miljoenen mensen zullen overlijden door honger en uitgestelde medische behandelingen. Andere bijwerkingen zijn onder meer financiële onzekerheid van miljarden mensen, lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen en grotere ongelijkheden. De economische en gezondheid-gerelateerde gevolgen van de crisis zullen onevenredig zwaar worden voor jonge werknemers, gezinnen met lage inkomens en vrouwen en als gevolg de bestaande ongelijkheden vergroten.
Terwijl de virusuitbraak en de berichtgeving in de media angst en paniek verspreiden, worden bijgeloof, vermindering van cognitieve dissonantie en samenzweringstheorieën de manieren om een verklaring te vinden en angst te verminderen. Deze gedragsaspecten kunnen een rol spelen bij de continuering van lockdown-beslissingen.
Op basis van theorieën over agnotologie (dat wil zeggen, de manieren waarop onwetendheid of twijfel over bepaalde onderwerpen wordt gecreëerd door middel van het achterhouden of presenteren van informatie), sociale invloed, bijgeloof en stress, probeer ik de sociale en gedragsaspecten van menselijke gedrag in tijden van crisis te verklaren.
Zowel de Covid-19-crisis zelf als de daaruit voortvloeiende economische en (mentale) gezondheidscrises zijn mondiale problemen die wellicht mondiale oplossingen vereisen. Ik presenteer een model van drijfveren en uitkomsten van lockdown-gedrag en bied suggesties en een hulpmiddel om de negatieve psychologische effecten tegen te gaan door middel van online therapeutische interventies.
Bron: https://www.frontiersin.org
C. Schippers 1 *Front. Psychol. | doi: 10.3389/fpsyg.2020.577740
Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam, Nederland