Eén van de mainstreammediabedrijven in Nederland, RTL Nieuws, komt met een opvallend onderzoek naar voren. Er is fraude gepleegd met de zorgbonussen die bedoeld waren voor zorgmedewerkers tijdens het coronabeleid. Experts stellen dat het kabinet “naïef is geweest” door veel verantwoordelijkheden over te dragen aan zorgaanbieders die een financieel belang hadden. Naast de aantoonbare fraude kwam RTL ook tientallen dubieuze zaken tegen, waarvan deskundigen dit als een topje van de ijsberg zien. Het is opmerkelijk dat de regering zoveel geld richting zorgdirecties heeft laten stromen zonder dat dit verantwoord hoefde te worden.
Vorig jaar stelde het kabinet 1000 euro beschikbaar voor iedere zorgmedewerker die in de periode van de uitgeroepen pandemie werkzaam was op het gebied van eerstelijns behandelingen. Dit bedrag blijkt echter door corruptie in de zorg, bij directeuren zelf te zijn verdwenen, zo zegt RTL. Het onderzoek van RTL legt de schuld van de fraude neer bij de directies in de zorg en noemt het kabinet “naïef”. Karen Ottens van RIEC Oost-Nederland bevestigt dat werknemerslijsten zijn gemanipuleerd om meer geld te ontvangen van de overheid dan per zorgmedewerker toegekend was.
Het is de vraag in hoeverre het kabinet “naïef is geweest” zoals RTL dit stelt. Zorgondernemingen hebben grote bonussen uitgekeerd aan directies. Het volledige bedrag aan zorgbonussen dat niet op de plaats van bestemming is terecht gekomen is nog onbekend. Wel zijn er voorbeelden te noemen zoals een bonusuitkering van 195.000 euro voor het management van thuiszorg in Den Haag. Omdat het in algemene zin bekend is dat veel zorginstellingen draaien met een winstoogmerk, vindt Professor accountancy Jeroen Suijs, dat het verwijtbaar is dat er geen controle plaats vond in het uitkeren van bedragen aan deze zorgbedrijven.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat het beleid is geweest van de overheid om zorgbestuurders te laten bepalen aan wie zij een bonus uitkeren. “Bij de subsidieaanvraag hoeft de zorgaanbieder geen opgaaf te doen van de zorgprofessionals aan wie hij voornemens is de bonus uit te keren.” Met andere woorden; er vindt geen controle plaats op valse namen of op het al dan niet meerdere malen uitkeren van een bonus aan dezelfde persoon. Uit het onderzoek van RTL nieuws zou geconcludeerd kunnen worden dat er door de overheid een situatie is gecreëerd waarbij het uitdelen van zorgbonussen aan private bedrijven vrij spel heeft gekregen.
Bron: RTL Nieuws
De verwachting?
De zorgpremie gaat omhoog voor de Nederlander ivm Corona.
Gevolg? Rutte 4 gaat Rutte 3 de schuld geven.
En dus?……. niets.
Zou die 5 miljard die de rekenkamer niet in de boekhouding van VWS niet terug kon vinden
daar iets mee te maken hebben?