Een Deense professor biochemie en prominent epidemie-expert, Kim Sneppen beweert dat de Corona epidemie in Zweden mogelijk over is, dankzij de zogenaamde groepsimmuniteit die daar nu bereikt is. Dit, terwijl het grootste deel van Europa nog worstelt om de dagelijks stijgende Corona-cijfers onder controle te krijgen.
Zweden was het enige land dat geen poging deed via opgelegde maatregelen (de lockdown) om de besmettingscurve van Corona af te vlakken. Men koos voor een natuurlijk verloop van de epidemie.
Volgens cijfers verzameld door OurWorldinData, registreerde Zweden afgelopen vrijdag 18 september dagelijks gemiddeld slechts 23 gevallen per miljoen mensen in de afgelopen zeven dagen, vergeleken met 61 gevallen in Denemarken met lockdown.

In Zweden is er een dalende trend van het aantal gevallen sinds 20 juni, van 1100 tot slechts 160 per dag op 20 september. Donderdag 17 september werd ook vermeld dat er geen nieuwe corona-patiënten waren overleden.
Daarentegen is de situatie in Denemarken en grote delen van Europa minder positief. In Denemarken bijv. nam het aantal gevallen sinds 10 juli toe: van 22 gevallen tot 375 gevallen op 20 september en de stijging lijkt door te zetten.
In de afgelopen week zijn op het continent 300.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschreef de toename van mensen die positief testten als een wake-up call. Zelfs het buurland van Zweden, Denemarken, had gedurende deze week gemiddeld 61 gevallen per miljoen inwoners, vergeleken met de relatief bescheiden 23 gevallen in Zweden.
Hebben de Zweden, wat bekend staat als groepsimmuniteit, ontwikkeld?
Kim Sneppen, hoogleraar biocomplexiteit aan het Niels Bohr Instituut in Kopenhagen, gelooft dat de Zweden geleidelijk aan hebben ontwikkeld wat bekend staat als groepsimmuniteit tegen het dodelijke virus.
Wanneer een bepaald percentage van de bevolking besmet raakt met het virus, is hersteld en immuun is geworden, kan het virus niet langer genoeg nieuwe gastheren vinden om zich te verspreiden. Op dit punt heeft de populatie de zogenaamde groepsimmuniteit tegen het virus bereikt. Over het algemeen zou 60 procent van de bevolking besmet moeten zijn om dit punt te bereiken, terwijl “20 procent immuniteit een behoorlijk groot verschil maakt”.
Aan het begin van de coronavirusepidemie was groepsimmuniteit echter een controversieel concept. De Britse premier Boris Johnson, bijvoorbeeld, kreeg zware kritiek in de media nadat hij had gesuggereerd dat hij op korte termijn een stijging van het aantal sterfgevallen in het VK zou accepteren in ruil voor groepsimmuniteit op de lange termijn.
Zweden was het enige Europese land dat dit idee overnam en besloot geen lockdown in te stellen. Alleen bijeenkomsten met meer dan 50 mensen werden verboden en ouderen werden aangemoedigd om thuis te blijven. Bovendien werd het dragen van maskers niet aanbevolen. Bars, restaurants, scholen en winkels bleven open. Burgers werd gevraagd – vrijblijvend – om sociale afstand te houden en indien mogelijk vanuit huis te werken.
Denemarken daarentegen was een van de eerste Europese landen die een lockdown oplegde. Alle scholen werden gesloten en werknemers van kleine bedrijven hebben de opdracht gekregen om thuis te blijven. Bijeenkomsten van meer dan tien personen waren verboden. Winkelcentra, bars, restaurants en winkels met nauwe contacten, zoals kapsalons en sportscholen, werden allemaal gesloten.
Deze beperkingen werden in juni opgeheven, maar sindsdien ziet het land een toename van het aantal coronagevallen. Afgelopen vrijdag werden al 375 gevallen gemeld, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie. En de stijging gaat door.
Zweden heeft echter een hoge prijs betaald voor zijn schijnbaar succes op langere termijn: in april, mei en juni was het percentage in Zweden veel hoger dan in Denemarken (580 sterfgevallen per miljoen inwoners versus 109 in Denemarken).
Prof. Sneppen zei daarover : Zweden heeft dus feitelijk betaald voor zijn huidige succes dat is dat ze nu waarschijnlijk klaar is met de epidemie.
Het sterftecijfer in Zweden ligt echter nog steeds onder dat van landen die rigoureuze maatregelen hadden genomen, zoals Spanje en het VK, met respectievelijk 652 en 614 doden per miljoen mensen.
Bovendien is de zogenoemde R-waarde of het reproductiegetal is in Zweden inmiddels gedaald tot 0,6. De R-waarde geeft aan hoeveel besmette personen op hun beurt anderen besmetten. Ter vergelijking: in ons land ligt die waarde – afhankelijk van de berekeningswijze – tussen de 1,1 en 1,5!
De Zweedse prominente epidemioloog Anders Tegnell vermeldde vorige week aan de Franse omroep France24 dat ze tevreden waren met de strategie. Hij voegde daaraan toe:
“We gaan met vertrouwen de herfst in.”
Bron:
https://www.thelocal.se/20200919/swedens-pandemic-may-be-finished-danish-researcher
en
https://ourworldindata.org
[…] Nederlands artikel: https://www.lnnmedia.nl/nieuws/zweden-heeft-zonder-lockdown-de-groepsimmuniteit-tegen-corona-al-bere… […]