Gisteren kwam mij een foto onder ogen waar ik best wel van schrok.
Het was een brief van het Hanze College in Oosterhout naar de ouders van een leerling.
De leerling droeg, volgens de school, voor de zoveelste keer geen mondkap en werd daarvoor bij de directrice op het matje geroepen. De leerling weigerde nog steeds een mondkap te dragen en weigerde ook het kantoor uit te gaan, omdat hij gediscrimineerd werd.
De directrice, Jacqueline Ringens, heeft hem toen geschorst en is zelfs zover gegaan om de politie erbij te roepen.
Wat er precies gebeurd is in het kantoor en waarom de politie erbij moest komen is nog geen duidelijk antwoord op, want een reactie op mijn Brief directeur Hanze College Oosterhout is nog geen antwoord op gekomen en telefonisch zijn zij ook niet bereikbaar, de telefoon gaat gelijk over op een voicebericht, zij zullen waarschijnlijk naar aanleiding van die brief van hun, veel gebeld worden.
De schorsing, of eigenlijk medische discriminatie, is voor 5 dagen en zelfs de leerplichtambtenaar is ingeschakeld. De directrice loopt zelfs te dreigen met volledige verwijdering van school.
Nu moeten de ouder(s) van de leerling op het gemeentehuis van Oosterhout komen voor een gesprek met de directrice Jacqueline Ringens, adjunct-directeur Jan den Reijer en de leerplichtambtenaar.
Hoe kan men als school zijnde zo omgaan met kinderen? Minderjarige kinderen notabene!
Een school heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en tevens ook een opvoedingstaak naar de kinderen toe. Zij zijn daar immers het grootste gedeelte van de dag. Ouders vertrouwen hun kind toe aan andere volwassene waarvan zij denken dat die professioneel en pedagogisch kunnen handelen.
In plaats daarvan wordt hun kind gediscrimineerd en uit zijn eigen waarde gehaald, omdat hij niet conform de overheid en de eigen meningen van de leraren en directrice wandelt. Hij MOET zoals hun denken en handelen. Vrijheid van meningsuiting lijkt niet te bestaan op het Hanze College in Oosterhout.
Aan hun eigen visie houden zij zich niet aan:
Het Hanze College heeft oog voor jou!
Op het Hanze College voelt iedereen zich welkom. We hebben oog voor jou, je ouders, je talenten, ambities en passies en dat allemaal in relatie tot de omgeving. Het Hanze geeft leerlingen een plek waardoor je merkt dat je er mag zijn en dat je meetelt. We vinden het belangrijk dat je een diploma behaalt en het beste uit jezelf haalt!
Zelf vraag ik mij af of de school weet dat de richtlijnen en regels geen wetten zijn en dat de geldende wetten, o.a. de mensenrechten (EVRM en artikel 2 van de aanvullende protocollen) en het kinderrechtenverdrag, nog altijd boven hun eigen huisregels en richtlijnen staan. Discriminatie en uitsluiting is ten strengste verboden en zelfs strafbaar conform de wetten, dit staat zelfs vastgelegd in artikel 1 van de grondwet. Een kind heeft ook RECHT op onderwijs en mag dit niet onthouden worden op grond van eigen meningen. Dit staat vastgelegd in het kinderrechtenverdrag.
En wat voor emotionele en geestelijke schade brengen zij de kinderen toe op hun school?
Leren zij de kinderen dat uitsluiting goed is? Dat men geen eigen mening mag hebben en dat men mee moet gaan in de angst van andere mensen?
De kant die maatschappij op dit moment aan het opgaan is, is beangstigend, zeer beangstigend, omdat het lijkt op de aanpak van voor WWII, oh wacht die vergelijking mag ik niet maken, is te kwetsend sinds de laatste 2 decennia. Sorry, ik ben nog opgevoed met “DIT NOOIT MEER!” en dat we er juist over moeten blijven praten om het te voorkomen.
Wat leren de kinderen tegenwoordig over die tijd op school?
Zoals ik al eerder zei, met het schrijven van dit artikel heb ik nog geen reactie gehad van het Hanze College in Oosterhout, hopelijk komt die nog, maar ik ga deze ontwikkeling wel in de gaten houden, want wat gebeurd er achter gesloten deuren in het onderwijssysteem, waar wij denken dat onze kinderen veilig zijn?!