Als de olieproducerende landen een vat olie verkopen, krijgen ze daarvoor vandaag $75 in handen.
Ze hebben daarbij één zekerheid: die $75 zal over pakweg tien jaar niet voldoende zijn om een vat olie te kopen.
Je ruilt iets dat mettertijd waardevoller wordt voor iets dat mettertijd waardelozer wordt.
Je kan je kan de vraag stellen waarom je begot nog je olie uit de grond zou halen als je er iets voor terugkrijgt dat niet dezelfde waarde heeft dan die olie?
Als je olie verkoopt voor dollars, moet je die dollars weer ergens instoppen om jezelf te beschermen tegen waardeverlies.
Is het dan niet makkelijker én slimmer om de olie gewoon te laten zitten? Om je reserves gewoon onder de grond te houden? Lijkt me een heel solide spaarpot.
Ik kan me voorstellen dat de grotere olieproducerende landen dit soort afwegingen maken en een beetje op de rem stem qua olieproductie omdat het voor hen gewoon interessanter is om de olie te laten zitten.
En in feite is het ook een belangrijk aspect van de kritiek op de petrodollar.
Als de olieproducenten ons iets waardevol sturen, is het dan niet logisch dat ze iets terug willen hebben dat op z’n minst even waardevol is?
Euro’s en dollars die tegen een tempo van 8% per jaar worden bijgedrukt, zijn dan echt geen aantrekkelijke ruil meer.
De centrale banken doen wel hun best om die valuta’s aantrekkelijker te maken door de inflatie te bestrijden en de rente op te trekken, maar dat is toch hooguit een doekje voor het bloeden.
En hier komt Bretton Woods 3.0 om de hoek kijken.
We evolueren naar een nieuw financieel systeem. Een systeem waarbij de waarde van het geld gekoppeld worden aan iets echt.
De BRICS-landen, een clubje dat overigens steeds meer leden aantrekt, werken aan een nieuw systeem waarbij de waarde van geld gekoppeld wordt aan de grondstoffenreserves.
Deelnemende landen zouden dan kunnen aangeven welk deel van hun grondstoffenreserves ze in de toekomst willen verkopen voor deze nieuwe valuta.
Het garandeert in ieder geval dat deze nieuwe valuta een enorme vraag zal kennen aangezien deze nodig is voor het kopen van grondstoffen.
Bovendien koppel je zo de waarde van de munt aan de grondstoffenreserves van de individuele landen waardoor deze ook gedekt is door iets reëel en gebruikt kan worden om reserves in te parkeren.
Zo’n systeem is een enorm voordeel voor de landen met rijke grondstoffenreserves en zij zullen hun rijkdom snel zien stijgen.
De grote verliezers zijn de landen zonder grondstoffen in de bodem.
In Europa hebben we met andere woorden een bijzonder groot probleem eens Bretton Woods 3.0 in werking treed. Wij zullen steeds meer van onze rijkdom naar de grondstofproducerende landen moeten sturen.
We hebben de voorbije maanden al gezien hoe dat werkt aangezien we met steeds meer euro’s over de brug moeten komen voor de gasleveringen vanuit Rusland.
In plaats van “onze dollar, jullie probleem” wordt het “onze grondstoffen, jullie probleem”.
Er schuilt dus een enorm gevaar voor spaarders en beleggers die een groot deel van hun vermogen investeren in Europa. En dat mag je breed bekijken: spaartegoeden, obligaties, aandelen, …
Als de rijkdom verschuift van fiatgeld naar grondstoffen, van unipolair naar multipolair en van het Westen naar de BRICS-landen … dan schuif je best mee.
Goud en zilver zijn en blijven de basis. Bij mij goed voor ruwweg de helft van mijn portefeuille. Deze grote positie in de edelmetalen hield mijn portefeuille vorig jaar uit de rode cijfers. Ik vermoed dat het niet de laatste keer zal zijn.
Ik koop mijn edelmetaal via Goud999 Safe.
Iedere gram veilig opgeslagen op mijn naam.
groeten,
Maarten Verheyen
Over de auteur:
Maarten Verheyen voorspelde de kredietcrisis van 2008, publiceerde het boek ‘Het Eindspel van ons Financieel Systeem’ (download hier).
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief
Blijf betrokken, blijf wakker, volg LNN!
Beste Maarten, goud welke jij op je naam hebt staan en dus niet fysiek in bezit hebt, is niet van jou, in geval van een ineenstorting van de economie. Overheden zijn er als de kippen bij om edelmetaal voorraden bij deze particuliere instellingen te confisqueren. De kluizen waar jouw goud ligt opgeslagen gaat met een knip van de vingers door het rijk wagenwijd open en jouw goud is van Den Haag. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die denken dat goud op papier en op hun naam, daadwerkelijk van hen is. Je moet het zelf bewaren en het liefst goed verstopt. Dus ook niet in een 300kg wegende kluis maar in je bloempot voor het raam… Nog even over die grondstof reserves; Zou het daarom zijn dat we met zijn alle van het gas afmoeten?
Noodwet financieel verkeer 1978 artikel 26