Voedselhubs?
Het Agenda 21 programma wat momenteel uitgerold wordt, gaat over het in handen krijgen van alle macht en controle door slechts enkele grote multinationals. In Nederland, zoals ik al eerder geschreven heb, komt deze macht onder andere tot stand door projecten bij onze universiteiten te beïnvloeden en te betalen. Zo wordt ook de universiteit van Wageningen beïnvloed. Wageningen wordt, zoals je in de video hierboven kunt horen, het coördinerende centrum voor wereldwijde voedselinnovatie hubs.
Nederland zet met voedsel in op een Hightech scenario
Onze regering wil meer hightech (melkrobot, gentech maisplant et cetera) in de landbouw, minder afval, minder water en een efficiëntere productie. Met satellieten kunnen we de velden bekijken en de hoeveelheid water bepalen die de planten nodig hebben.
In het World Economic Foodhub project werkt onze overheid samen met Unilever en DSM. Zij zullen dus een monopolie krijgen op gebied van voedsel innovatie. Maar zijn dit wel de juiste bedrijven, die over onze voeding kunnen beslissen?
Sinds 2014 zijn twee managementleden van Unilever toegetreden tot het voedingscentrum. Eén is zelfs directeur geworden. Deze dame bepaalt in de nieuwe voedingsrichtlijnen dat chemische margarine niet slechter is dan roomboter. Een dame die denkt in winst en goedkope produkten met E-nummers is directeur van een bedrijf wat voedingsrichtlijnen adviseert?
DSM is een chemisch bedrijf. De kijk vanuit de chemie op voedsel is heel anders dan die vanuit de biologie.
Maar het zijn wel deze twee bedrijven waarmee onze minister president, namens het WEF de coördinatie van alle voedselhubs wereldwijd wil uitvoeren. Wat betekent dat voor de kwaliteit van ons toekomstige voedsel? En hoe wij ons fysiek en mentaal zullen ontwikkelen? Denk hierbij ook aan ziekte en meer medicijn gebruik.
In het onderzoek naar biologische gevoerde kippen aan de landbouwuniversiteit van Wageningen, kwam duidelijk naar voren dat de biologisch gevoerde kip sneller herstelde na ziekte en beter zijn groei voortzette. Deze uitkomst mocht destijds niet naar buiten gebracht worden, maar heeft ons gelukkig nu toch bereikt.
Van een biologische sfeer in de landbouw is momenteel geen sprake meer.
Vroeger hadden we meer dan 600 bedrijven die zich met planten en zaden bezig hielden en hadden wij een landbouw met weinig input (weinig bestrijdingsmiddelen). Nu hebben we nog maar tien grote multinationals (onder andere Monsanto (Bayer) en DuPont), die allen hun oorsprong in de chemie en de farma hebben. Deze bedrijven hebben een monocultuur systeem gecreëerd waarin we gemodificeerd werken met hierop aangepast de bestrijdingsmiddelen Deze chemische manier van landbouw bedrijven maakt ons land en alles wat daarvan eet ongezond en ziek!
Willen wij goed zorgen voor het klimaat en aan verduurzaming doen, dan zullen wij op moeten staan voor een meer
Agro ecologische benadering
Kijken naar gesloten systemen (hulpbronnen die steeds opnieuw beschikbaar zijn) die ecologisch zijn. Minder vlees eten, of vlees wat duurzaam (biologisch of biologisch dynamisch) is. In ieder geval stoppen met goedkope kip te kopen die gevoed wordt door soja welke in Brazilië geteeld is met genetisch gemodificeerde zaden.
Meer lokaal voedsel verbouwen en hier projecten voor organiseren (zie ook: interview met het Biotruck initiatief). Meer diversiteit terug op de gronden, bodem weer vruchtbaarder maken, waardoor stikstof ook weer opgenomen kan worden en waardoor óók het watergebruik af zal nemen. En we moeten stoppen met het idee dat we biobrandstof uit planten kunnen halen.
De grote multinationals zullen er alles aan doen om deze betere manier van landbouw tegen te gaan en hun macht te behouden. Daarom zullen wij bereid moeten zijn weer wat meer te betalen voor ons voedsel en de vraag naar biologisch en biologisch dynamisch te vergroten. Want alleen op deze manier kunnen wij van onderaf werken aan belangrijke gemeenschappelijk doelen, namelijk het verbeteren het milieu en een onafhankelijker en gezonder leven waardoor ook ziekenhuiskosten en de verontreiniging van grondwater door medicijngebruik zal afnemen.
Interesse in lokale projecten waarbij jij kunt helpen om deze betere manier van landbouw te stimuleren?
Neem contact op met de redactie.
Bronnen: