Zien we vaker kwaadaardige tumoren, omdat we er nu meer op letten, of is er iets anders aan de hand?
Omdat we heel veel cellen hebben, krijgen we iedere dag beschadigde stukjes DNA. Het is heel erg belangrijk dat dit gerepareerd wordt, want het DNA vertelt ons hoe je eiwitten moet maken en als dat verkeerd gebeurt gaat het helemaal fout.
Bij DNA-schade wordt het DNA repair systeem geactiveerd. P53 is een belangrijke onderhoudsmonteur van ons DNA.
Bij lage P53 activiteit vormen zich tumoren. Als we nu gaan kijken naar een recent artikel in het tijdschrift viruses, dat gaat over hoe het spike-eiwit van het coronavirus wat in het prikkie zit, een invloed kan uitoefenen op de DNA-repair. De uitkomst van deze studie is dat het spike-eiwit intact gevormd via dat Mrna de celkern in kan en daar blokkeert hij dus de DNA-reparatie. Dit is een zeer belangrijke bevinding.
Het spike eiwit induceert geen tumor, maar geeft gelegenheid dat een tumor zich kan ontwikkelen.
In mijn laboratorium hebben wij in het verleden samen met het RIVM dergelijke soort proeven gedaan. Niet met spike, maar met dna-repair functies uitschakelen, en dan zie je dat een kleine dosis UV-straling die normaal gesproken geen enkele kwaad kan, werkelijk direct aanleiding geeft tot tumoren. En zo zijn er zeer veel studies, waarbij dus het repareren van DNA essentieel is in het wel of niet ontwikkelen van een tumor.